VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Nieuwe rekenrente pensioenfondsen valt echt niet meer uit te leggen

Geplaatst op: 17-07-2015, 09:36:07

Niet alleen gepensioneerden, maar ook werkenden worden zwaar getroffen door het besluit van De Nederlandsche Bank de verplichte rekenrente voor de pensioenfondsen te verlagen van 4,2% naar nu 3,3% variabel. Gepensioneerden zien de koopkracht van hun pensioenuitkering alleen nog maar achteruit gaan. Actieve deelnemers, die eerder al te horen kregen dat ze later met pensioen kunnen, bouwen ondanks hogere pensioenpremies een lager pensioen op.

CAO ambtenaren alweer achterhaald
De KNVG is verontwaardigd over deze nieuwe aantasting van de indexatierechten voor gepensioneerden, maar maakt zich ook ernstig zorgen over de belangen van de actieve deelnemers. De afspraken die zojuist gemaakt zijn over de salarisverhogingen van ambtenaren kunnen meteen weer op de schop nu een deel van de loonruimte die is ontstaan door premie- aanpassing meteen alweer wordt opgesoupeerd door dit besluit van DNB.

KNVG-voorzitter Van Rooijen: ‘Niemand wordt hier beter van. Iedereen wordt hier slechter van. Door de hogere pensioenpremies zullen netto inkomens van werkenden achteruitgaan. Daardoor dalen ook de belastinginkomsten. De koopkracht van gepensioneerden daalt. En dat allemaal vanwege een louter boekhoudkundige maatregel. Geen enkel reëel doel wordt hiermee gediend.’

Na de nieuwe, veel strengere eisen die per 1 januari 2015 aan het eigen vermogen van pensioenfondsen worden gesteld alvorens ze mogen overgaan tot indexatie, vero0rzaakt DNB nu opnieuw een verzwaring van de voorwaarden voor indexatie. De vaste rekenrente van 4,2% voor verplichtingen die meer dan twintig jaar in de toekomst liggen - de zgn. ultimate forward rate (UFR) - wordt een variabele rekenrente die nu al daalt tot 3,3%. De effecten daarvan zijn tweeërlei. De dekkingsgraad daalt onmiddellijk met enige procentpunten en over vijf jaar met 10 tot 15 procentpunten. De premie moet daardo0r omhoog met naar verwachting 5%.

Pensioenstelsel verder uitgehold
Om de impact van de DNB-maatregel te begrijpen is het goed naar de getallen te kijken: de reserves van de pensioenfondsen worden met ongeveer € 150 miljard verminderd of anders gezegd: de pensioenfondsen moeten € 150 miljard méér in kas hebben alvorens ze kunnen gaan indexeren. En de jaarlijkse premie gaat met € 1,5 miljard omhoog.

De KNVG vraagt zich vertwijfeld af hoe lang het nog duurt alvorens het inzicht doorbreekt dat we ons veel geprezen pensioenstelsel aan het uithollen zijn. Pensioenfondsen zijn ervoor om pensioenuitkeringen te doen en ingelegde premies zodanig te beheren dat de toegezegde uitkering kan worden waargemaakt. Pensioenfondsen zijn er niet voor om onvoorstelbaar grote vermogens op te potten omdat er nu eenmaal risico’s zijn. Verzekeringsmaatschappijen mogen wel de hogere vaste UFR van 4,2% toepassen, terwijl zij moeten voldoen aan een veel hogere zekerheidsgraad voor de pensioenaanspraak en in tijd van nood niet mogen korten op de uitkeringen, terwijl de pensioenfondsen dan wel kunnen korten op de uitkering.

Bron: www.eufin.nl van 17 juli 2015.

Vorige pagina